Merisiig
Merisiig on saleda kehakujuga, väikese peaga kala.
Selg oliivrohekas või tumedam sinakasroheline, küljed hõbedased, kõht
valge. Rinna- ja kõhuuimed punakad, tipus tumenevad. Siial on nõrk
värske kurgi lõhn. Kehapikkus tavaliselt 40...60 cm ning kaal kuni 3,5
kg. Ta on üsna tavaline kala, kes asustab kogu Läänemerd. Eestis elab
siig erineva sagedusega kõikides rannikuvetes ning Pärnu ja Narva jões.
Merisiig on külma ja selge vee elanik, kes elutseb
vähese soolsusega merelahtedes ning jõgede suudmetes. Siiad eelistavad
koguneda parvedesse ning liiguvad rohkem põhjalähedastes veekihtides.
Kudemiseks võivad nad siirduda jõgedesse, kuid ei pruugi seda teha.
Enim meeldivateks kudemispaikadeks on madalad, lainetuse eest kaitstud
merelahed, kus on kõva liiva-, kruusa- või kivipõhi. Siiad koevad
hilissügisel oktoobri lõpust detsembrini. Kuigi siig on üldiselt
päevase eluviisiga, toimub kudemine õhtuhämaruses või öö varjus. Marja
ja niisa heitmine toimub veepinnal. Pärast kudemist läheb paar lahku,
kumbki osapool leiab omale aga uue partneri. Kogenud kalurid räägivad,
et siiad tekitavad veepinnal järsult suunda muutes tugevaid
veekeeriseid, mis paiskavad viljastatud marja vees laiali. Sellega
kaasnevad veeplartsatused, mille järgi saab siigade pulmaplatsi juba
kaugelt kindlaks määrata. Niiviisi jõuavad siia marjaterad veekogu
põhjale tugevasti hajutatult ning marjasööjatel on neid raskem kätte
saada. Kahjuks on suurimad marjaröövlid siiad ise. Jälgides
liigikaaslaste paaritumist, ahmivad nad ahnelt põhjalaskuvaid
marjateri. Mari areneb külmas vees kuni kevadeni ja vastsed kooruvad
peale jää lagunemist aprillis. Veidi alla 1,5 cm pikkused vastsed on
väga head ujujad ja hakkavad parvedesse kogunedes juba ühepäevastena
toitu otsima.
Pisikesed siiad toituvad alguses planktonist ja
hiljem põhjaloomastikust. Täiskasvanute toiduspekter on lai: siia
kuuluvad väikesed limused, hüdraloomad, kirpvähilised ja väikesed
kalad (mudilake) ja ka kalamari.
Siig on kaval kala, kes oskab hästi püüniseid
vältida. Ta on osav põgenema mõrdadest ja nootadest, võrkudest hiilib
aga lihtsalt mööda. Siia liha peetakse delikatessiks, seda eriti
soolatult. Siiavarude suurendamiseks inkubeeritakse marja kunstlikult
ning koorunud maimud lastakse merelahtedesse. Looduses ohustab teda
talvine veekogude hapnikupuudus. Looduskaitse alla ei kuulu.