Vimb
Vimb on kõrge, külgedelt lamenenud keha ja pika
ninaga kala. Alaseisune suu on hobuserauakujuline, lihavate huultega
ning pehme ninamik ulatub suust märgatavalt ettepoole. Selg on
mustjaspruunikas, küljed hõbedased kuni kollakad ja kõht valge.
Kudemisajal muutub isase selg päris mustaks ja küljed mustjaks,
alapool alalõua tipust kuni pärakuuimeni oranžikaspunaseks ning tal
kujuneb välja väga peen ühtlane helmeskate pea, keha ülaosa ja
paarisuimede sisekülgedel. Keskmise kasvukiirusega kala, kelle
kehapikkus on tavaliselt 25...30 cm ja kaal 200...450 g.
Eestis elutseb kahte sorti vimbasid. Ühed on need,
kes elavad vähese soolsusega rannikumeres ning siirduvad kudema
jõgedesse, teised on aga puhtalt mageveekalad, kes elavad ainult
Peipsi või Pihkva järves, kust lähevad kudema samuti jõgedesse.
Kudemisrännakul on vimmad võimelised läbima sadu kilomeetreid. Nad
valivad kudemiseks ainult puhtaid ja kiirevoolulisi jõgesid. Pärnu
lahe ja Väinamere vimmad siirduvad kudema peamiselt Läti, ka mõnedesse
Eesti jõgedesse. Peipsi vimmad on samuti piiriületajad: nende
kudemisjõgi on Velikaja, mis suubub Pihkva järve lõunaosas.
Kudemisränne toimub sügisel või kevadel. Suurematesse jõgedesse
minnakse juba sügisel kohale - tõus merest jõgedesse toimub augustist
oktoobrini. Enne seda ajavad vimmad end meres korralikult rasva.
Vaatamata varasele jõkke kiirustamisele toimub kudemine ikka kevadel
maist juunini. Väiksematesse jõgedesse lähevad vimmad samal kevadel.
Vimb koeb kiires voolus ja kruusaga kaetud põhjal. Eriti pingsalt
jälgitakse, et põhi oleks puhas. Selleks näeb isasvimb vaeva ja
puhastab kudemiseks väljavalitud platsi hoolikalt mudast ja
taimestikust. Vimmad koevad suure pladina ja veest välja hüppamiste
saatel väikeste rühmadena, kus ühte emast saadab 5-7 isast. Pärast
kudemist ja marja viljastamist kleepub see kivide alapoolele. Vastne
koorub 2...8 päeva pärast.
Täiskasvanud on segatoidulised, kelle peamiseks
toiduobjektiks on põhjas elavad selgrootud (vähikesed ja limused),
kalade vastsed ja mari ning pruun- ja punavetikad. Vimb hakkab sigima
alles 6...7 aasta vanuselt ning ta eluiga võib küündida 15 aastani.
Ta on väga maitsva lihaga kala, keda süüakse
suitsutatult või soolatult. Vimma arvukus on ohus peamiselt
kudemispaikade hävimise tõttu jõe tõkestamisel tammidega ja jõgede
kinnikasvamisel. Olukorra leevendamiseks on vimma marja ja vastseid
kasvatatud ka kunstlikult. Looduskaitse alla ei kuulu.