Kanepilind

 

Kanepilind

Kanepilind on pruuni ülapoole, halli pea ja heleda alapoolega väike laululind. Seltsiva linnuna püüab ta isegi pesitsusajal viibida omasuguste hulgas, istudes telefonitraatidel, puudel ja kuusehekkidel. Seejuures hoiavad pesitsuskaaslased tugevasti kokku ja võivad elada koos isegi aasta ringi. Rändeaegadel moodustab kanepilind vahel õige suuri parvi.

Kanepilinnu toiduks on peamiselt igasugused taimeseemned, mille hankimiseks laskuvad linnud sageli maha. Umbrohtude hävitajana seisab kanepilind teisel kohal - ohakalinnu järel.

Kanepilinnu laul on üks toredamaid linnulaule. See koosneb habrastest vilehäältest, mille sekka põimib oma "didak"- taolisi kutsehüüdeid. Kahjuks on see linnuke harva lauluhoos, enamasti kuuleme temalt vaid katkendlikke laulujupikesi. Pealegi on tema laul nii õrn, et see ainult täielikus vaikuses kaugemale kostab ning mõjule pääseb. Kanepilind laulab tavaliselt mõnel kõrgemal kohal, harva ka lennul.

Rändlinnuna saabub kanepilind meile märtsi lõpul. Juba aprilli algupoolel moodustavad nad pesitsuspaarid. Kanepilinnu pesa paikneb tavaliselt kuusel ja on hästi varjatud. Tema pesa on tihe viltjas moodustis, mis on ehitatud peentest raagudest, juurekestest ja rohukõrtest. Pesa ehitab ainult emaslind. Isaslind saadab teda selle tegevuse juures ja hoiatab läheneva ohu korral.

Munad on valkjassinised, rooste- ja tumepruunide täppidega, harva ka ilma nendeta. Mune haub ainult emaslind, keda tema kaaslane sel ajal toidab ja juhuslikult ka natuke aega pesal asendab. Poegi toidavad mõlemad vanalinnud pugus pehmendatud toiduga. Poegadega pesa ei hülga kanepilind kunagi, isegi munadega pesa jätavad nad maha tavaliselt ainult siis, kui mõni munadest on purunenud ja selle sisu vanalinnu sulestikku kleebib. Pojad on pesahoidjad ja lahkuvad pesast umbes kahenädalastena. Kanepilind lahkub meilt septembris ja oktoobris.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri