Musträhn

You need Plug-In support

Musträhni häälitsus

 

Musträhn

Musträhn on Eesti suurim rähn ja üldse väga ilus ja huvitav lind. Ta võib kaaluda umbes 300 g, mis on üle kolme korra rohkem kui suur-kirjurähn. Erinevalt teistest Eesti rähnidest on ta süsimust, läikiva seljaga. Kontrastselt paistab silma väga suur kollakashall ülitugev peiteljas nokk, samuti on mustal taustal imeilus isaslinnul esinev punane lagipea.

Tihti tegutseb poolpõlenud puudel, kus on sulestiku värvi tõttu teda väga raske märgata. Ebaharilikuna näib veel peenikese ja pika kaela kohta liiga suur pea, tiivad on tal ümaratipulised.

Levinud on ta nii Euroopas kui ka Aasias, Eestis puudub liialt kultuuristatud maastikel. Ta on meil võrdlemisi sage ning huvitava välimuse, hääle ja elukommete tõttu saanud rahvajuttudes väga populaarseks, ehkki teda ei õnnestu sugugi mitte sageli metsas kohata. Levinuim rahvapärane nimi on vahest ehk nõgikikas.

Elupaigana eelistab musträhn suuri okasmetsi, männi-segametsi, kõrgetüvelisi hõredaid männikuid, raiesmikke ja põlendikke. Pesitsusvälisel ajal elab üksikult.

Välja on kujunenud huvitav paarumismäng. See toimub kusagil metsaserval: emaslind lendab madalasse puutüvele, isane talle järele veel madalamale, siis taganeb emane spiraalis ümber puutüve paar meetrit kõrgemale, isane ei jää sammukestki maha. Seejärel lennatakse järgmisele puule. See kordub kuni lennatakse sügavamale metsa, et alustada pesaehitust.

Pesakoopa raiub musträhn tavaliselt haava- või männitüvesse ja kõrgemale kui teised rähnid: 8...10 meetri kõrgusele. Pesitsemine algab juba märtsikuus, millest annab märku isaslinnu vali trummeldamine. Lõpuks on 10...17 päevaga valminud väga sügav (kuni 60 cm), koobas, mille paljale põhjale munetakse 3...5 muna. Haudumine kestab 12...14 päeva. Algul on pojad väga pisikesed, aga nad kasvavad jõudsalt ja varsti pistavad pea pesaavausest välja ja kisavad väga valjult: "tahan süüa!", mis ka nende asupaiga linnuhuvilisele ära reedab. Ka veel lennuvõimelisi poegi toidetakse ja õpetatakse kaua.

Põhitoiduks on musträhnil putukad ja nende vastsed, keda nokib puutüve mööda üles liikudes. Vajadusel raiub tervelt puult koore maha ja hakkab maiustama. Puidukahjurite hävitajana on metsale üks kasulikemaid linde. Samuti meeldib neile igal aastal uut pesa ehitada ja nii valmistavad nad palju pesakoopaid teistele metsaasukatele. Nii et musträhn on väga kasulik ja kaunis metsalind. Üldiselt on ta paigalind, aga peale pesitsemist võivad esineda ulatuslikud hulguränded ka põhilevilast lõuna poole.

Musträhn kuulub looduskaitse alla.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri