Talvike

You need Plug-In support

Talvikese laul

 

Talvike

Talvike on umbes varblasesuurune, suhteliselt pika sabaga, kollase pea ja pruunika kehaga lind. Talvike on levinud üle kogu Eesti. Elupaikadena eelistab ta suhteliselt lagedaid alasid: puisniite, heina- ja karjamaid, raiesmikke ja kadastikke. Soodest ja muudest märgadest aladest hoidub talvike eemale.

Käitumiselt on ta kohmakas ja rahulik lind, lubades inimest kuni mõne meetri kaugusele. Talvel armastab talvike tegutseda salkades, kus omavahelised riiud ja tülid on üsna sagedased. Toitu otsib talvike ainult maapinnalt ning ta sööb peamiselt seemneid ja marju. Putukaid tarvitab vaid pesitsusperioodil.

Talvikese laul on lihtne ja ühetaoline, ta kordab pikalt üht ja sama silpi "tsiitsiitsii...". Rahvasuus on tõlgendatud tema laulu lausega "siit siit siit saab Rii-ga".

Talvike ehitab oma pesa maapinnale rohttaimestiku varju või madalale okaspuule, maapinnast kuni 1,8 m kõrgusele. Pesa asukoha üle otsustab emaslind, kellele aga otsustamine on raske samm, ning seetõttu alustab ta ehitamist tihti paaris-kolmes kohas. Kogu ehitustöö jääb samuti ainult emastalvikese õlule. 4...5 muna on pesas tavaliselt aprilli lõpuks ning pojad hautakse välja 11...14 päevaga. Enamasti muneb emaslind sama suve jooksul veel ka teise kurna.

Pärast poegade koorumist soojendab emaslind neid esialgu pesas ja annab üle isaslinnu poolt kantava toidu. Hiljem hakkab ka emaslind toitu tassima. Poegade toit on valdavalt loomne, koosnedes putukatest, röövikutest ja ämblikest. Poegadega pesa juures on vanalinnud ettevaatlikud ja hoiduvad selle asukohta reetmast. Pojad lahkuvad pesast 11. -  13 elupäeval, kuid lendama hakkavad alles 16 päeva vanustena. Seega viibivad talvikese pojad maapinnal kauem kui teiste laululindude pojad. Talvike loob omale pesakonna juba 2. elukevadel ning soodsates tingimustes võib ta eluiga ulatuda 8 aastani.

Pärast teise pesakonna üleskasvatamist hulguvad talvikesed salguti ja pesakonniti siin-seal ringi. Sageli jääb talvike meile talvituma, kuid osa lindudest rändavad ka lõuna poole. Sügisel algab äraränne septembris-oktoobris, kevadel saabuvad talvikesed juba märtsis.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri