Tutt-tiir

 

Tutt-tiir

Kõik tiirud on valdavalt valge kehaga saledad linnud, nende saba on sügava sisselõikega ja iseloomulik on ka nende suur kisa ja vahelesegamine kõigisse maailma tülidesse. Nende välimus sõltub ka teatud määral aastaajast, sest nad vahetavad regulaarselt sulgi. Tutt-tiirul on teistest madalama väljalõikega saba, keha on tal suurem, nokk must ja kollase tipuga, ka jalad on musta värvi. Ta on ilus, aga tunduvalt vähemarvukas kui teised tiirud.

Eestis elab ta vaid Riia lahel, Väinamerel ja Saaremaa lääneranniku saartel-laidudel. Tema lend on kerge ja nõtke, vaevata suudab ta õhust kinni püüda ka kõige kiiremad ja osavamad putukad. Nii ongi kiilid põhisöök, mida ta oma poegadele viib. Ise toitub tutt-tiir eelkõige väikestest kaladest. Neid püüdes varitseb ta esmalt kaua üha koha peal õhus rapeldes ja siis tõmbab tiivad kokku ning viskub vette, õnne korral väljubki kala noka vahel. Nüüd peab ta oma saagiga aga äärmiselt ettevaatlik olema, sest muidu võib mõni teine tiir talt selle noka vahelt ära napsata. Harvem sööb tutt-tiir putukaid, limuseid veetaimedelt või ka isegi väikeseid linnupoegi. Ärritudes turritab lind oma iseloomulikku kuklasolevat suletutti, mille järgi ta ka oma nime on saanud.

Maikuus saabub tutt-tiir oma talikorterist Aafrikas ja hakkab ka samal kuul või siis juunis pesa ehitama. Selleks vooderdab ta kergelt tasasel pinnal või harvem rohtunud kiviveerisel oleva lohu ja poetab sinna oma kurna. Harilikult on tutt-tiirul 2...3 muna ja nende haudumine kestab umbes kolm nädalat. Enne pesale asumist peab aga isaslind rituaalselt emast paluma. Selleks püüab ta kala ja üritab emaslindu sööta. Tihti võib nii näha lendamas linnupaare, kus tagumisel on kala noka vahel ja üritab meeleheitlikult esimesele, see on emasele, järgi saada.

Pojad kooruvad pesas erineval ajal, sest ka hauduma hakati neid erineval ajal: esimene muna sai sooja juba siis, kui teised veel munematagi olid. Nii juhtubki, et viimasena koorujad jäävad teistest nõrgemaks, ei suuda toidu pärast vendade-õdedega jageleda ja surevad nälga. Lendama õpivad tiirupojad vähem kui kuuga. Septembris lahkuvad nad taas soojematele aladele.

Tutt-tiir on vähelevinud ja kuulub looduskaitse alla.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri