Musträstas

You need Plug-In support

Musträsta laul

 

Musträstas

Musträsta rohked rahvapärased nimetused viitavad tema sarnasusele mitmete teiste lindudega: jõeköster ja jõe-õpetaja (vesipapi nimed), siplasekukk (musträhn), kuldnokk jne. Välimuse järgi on teda aga lihtne kõigist teistest eristada. Nimelt on musträstas tõesti üleni süsimust ning kontrastselt paistab kaugele kuldkollane nokk. Mingeid teist värvi rohkeid tähne, nagu kuldnokal on, temal pole.

Musträsta kaunis laul on tihti kostev ja sageli paneb see mõtlema, et kes küll nii ilusasti laulda võiks, aga näha õnnestub meil teda teistest rästastest harvemini. Musträstas on peidulise eluviisiga ja üldiselt põlgab seltsinguid. Varem oli ta pesitsusajal rohkem metsade ja puisniitude elanik ja vaid rändel tegutses inimese läheduses, viimasel ajal kolib aga üha rohkem linnadesse kalmistutele, parkidesse ja ka tänavaservadesse.

Maapinnal liigub musträstas hüpates, aegajalt ta peatub, jälgib ümbrust ajades saba püsti, ja liigub edasi. Rahulikult on ta vaid kõrgel puu otsas istudes, et oma laulul kõlada lasta.

Musträstas või pesitseda erinevalt teistest rästastest ka maapinnal või mõnel madalal kännutüükal. Kui ta aga kõrgemal puu otsas on otsustanud järglased üles kasvatada, siis eelistab ta lehtpuid okaspuudele. On kindlaks tehtud, et musträstas pesitseb harilikult 0...3 meetri kõrgusel maapinnast, aga peamiselt 0...1 meetri kõrgusel. Maapinnale, kändudele või puutüve harude vahele ehitab linnupaar kuluheinast, puulehtedest, samblast ja samblikust pesa, mille lõppviimistluse juures kasutatakse seestpoolt ka mulda.

Pesaehitust alustatakse ligikaudu kolm nädalat pärast saabumist ning see kestab 3...4 päeva. Mune on musträsta pesas 4...6 ja haudumine vältab umbes 15 päeva. Paar nädalat kasvavad koorunud pojad pesas ja väljudes õpivad üpris ruttu selgeks ka lendamise. Mai lõpul võime kohata lennus juba noori musträstaid.

Toiduks on neile esialgul mitmesugused selgrootud, aga marjade ja seemnete valmimisel saab hakata nendega maiustama.

Novembris, või harvem detsembris lahkuvad musträstad Eestist levila lõunapoolsematesse soojematesse piirkondadesse, et kevadel märtsikuus jälle tagasi rännata. Riigi seadustes ei ole musträstas kaitse alla võetud, aga hoidkem siiski seda kaunist lindu nii nagu teisigi.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri