Räästapääsuke

 

Räästapääsuke

Räästapääsuke on suitsupääsukesest lühem, ka tema sabahark ei ole niivõrd sügav. Päranipuala on tal kontrastselt valge, muu sulestik must. Tema laul on palju tasasem ja vähemrõõmus suitsupääsukese omast. Siiski on ka tema väga sage lind inimasustuse lähedal. Kuid tema eelistab hoopis suuremaid linnamaju: kivihooneid, millele on hea pesa ehitada. Iseloomulik on veel seegi, et oma pesa kohal oleva seina võõpab räästapääsuke väljaheidetega triibuliseks.

Looduslikes tingimustes võib ta elada Põhja-Eesti pankranniku serva all, aga sageda inimkaaslejana eelistab ta hoonete välisseinu, räästaaluseid, sarikate ja katuse vahel olevat ruumi ja betoonsildasid. Sageli pesitseb tihedalt koos koloonias suur hulk linnupaare. Ehitustööst võtavad osa mõlemad vanemad. Mudast ja savist valmistatakse ilus suurepärane pesa, mis vooderdatakse veel väikeste sulgedega, udusulgedega või pehmete taimekiududega.

Mai keskel alustatakse munemisega. Mune võib räästapääsukese pesast leida 3...7. Haudumise kestus oleneb ilmastikust: kui on külm ja sombune, siis lendab vähe putukaid ja vanemad peavad endale kaua süüa otsima. Kui aga ilm ilus on, siis püütakse kiirelt vajalik toiduhulk ja saab jälle rutata mune soojendama. Nälja oht võib pääsukest aga alati ähvardada. Selle vastu on neil kujunenud tardumusuni: mehhanism, mis alandab kehatemperatuuri ja ainevahetuse intensiivsust ja seeläbi toiduvajadust. Nii ei sure räästapääsuke kohe esimestel näljapäevadel ära. Sama abinõu saavad kasutada ka pojad kui vanemad on pikal toiduotsimisrännakul. Koorunud pääsupojad viibivad pesas süüa oodates harilikult tavaliste ilmade korral ligi kolm nädalat, lendamas võime neid kohata alates juuni keskpaigast.

Toitu püüab räästapääsuke alati õhust, saagi koostisse kuuluvad sagedamini väikesed mardikad, sääsed ja kärbsed.

See Euroopas ja Aasias laialt levinud lind on ka rändlind. Osa pääsukesi lendab kevadel ja sügisel lihtsalt meie aladelt läbi, aga siinpesitsejadki ruttavad juba septembri teisel poolel Kesk- või Lõuna-Aafrikasse talvitama. Kevadel saabuvad nad Eestisse mõned päevad hiljem suitsupääsukesest, harilikult mai alguses.

Räästapääsuke ei kuulu looduskaitse alla.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri