Rohukoskel

 

Rohukoskel

Rohukoskel on umbes varesesuurune peene ümara nokaga lind. Oma kehakujult meenutab ta vähe pikema kerega parti. Hundsulestikus isaslind on õige toreda välimusega: pea ja ülakael ning eesselg on mustad, pea helgib rohekalt, kuklas on kaheharuline tutt. Kaelus on valge, rind pruun ja tagaselg halli-mustatähniline. Nokk ja jalad on rohukosklal erepunased. Puhkesulestikus isaslind ja emaslind on märksa tagasihoidlikumad, pea ja kael on pruunid, keha alapool on valkjas ja ülapool tumepruun. Rohukoskel on veidi suurem pardist, ta kaalub keskmiselt 1 kilo.

Rohukoskel on levinud põhjapoolkera segametsade ja tundravööndi vahel ena-masti okasmetsade vööndis. Eestis on rohukoskel levinud eelkõige Lääne-Eesti saartel ja ka Põhja-Eesti rannikualadel. Läbirändavaid kosklaid on tunduvalt enam kui siin pesitsevaid. Rohukoskel saabub meile aprillis ja lahkub oktoobris, vähesel hulgal talvitab merel.

Rohukoskel pesitseb mererannikul ja väikestel meresaartel maa peal rohus kadakate varjul. Pesaserva padjandab ta omaenese udusulgedega ning pessa muneb ta mai lõpul - juuni alguses 8...12 valkjas-rohekaspruuni muna. Pojad kooruvad juuni teisel poolel ja pärast seda siirdub perekond madalale rannikumerele. Pojad lennuvõimestuvad augustis. Rohukoskel toitub kaladest.

Kuna koskel on kalasööja, mõjutab see ka tema liha maitset, mistõttu ta ei ole eriti populaarne jahilind (hooaja jooksul alates 20. augustist kuni novembri lõpuni kütitakse ainult kümmekond lindu). Kuna talle meeldivad tehislikud pesatunnelid, saab haudepaaride hulka nende kunsttunnelite pesitsuspaikadele paigutamisega tunduvalt suurendada.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri