Peoleo

You need Plug-In support

Peoleo laul

 

Peoleo

Peoleod tuntakse põhiliselt häälejärgi, aga kellel veidigi mahti juhtub olema, see seisatagu tema vilistusepeale ja otsigu teda kannatlikult. Te ei kahetse seda väikest viivitust,kui avastate musta saba ja tiibadega päikesekollase linnu. Välimuseltsobiks see lind troopiliste kireva sulestikuga lindude maailma. Ja kõiktema sugulased elutsevadki troopilistel aladel mitmel pool maailmas. 

Peoleo tegutseb tavaliselt puuvõrades,maha laskub ainult pesamaterjali või toidu hankimiseks. Lehtpuudevõrades tegutsedes ei paista peoleo silma, enamasti näeme tedavaid põgusa hetke vältel, kui ta asukohta vahetab. On ta juettevaatlik ja pelglik lind, ainult võitlusägeduses kaotabisalind ettevaatuse. Ka pesa kaitsmisel käitub ta südilt, mõnikordisegi hulljulgelt. Üldiselt on peoleo riiakas ja seltsimatu. 

Igale inimesele on hästi tuttav peoleokõlav flöödiheli meenutav vile. Sellist vilet kostub ainultpesitsusperioodil. Hästi on tuntud ka tema kräunuv häälitsus,mis on talle vihmakassi nime andnud. Rändlinnuna saabub peoleo meilesuhteliselt hilja, mai keskpaiku, kui enamik teisi laululinde on kohalja puud juba lehtes. Tavaliselt jõuavad isalinnud kohale enne emalinde. 

Peoleo on valgusküllaste kõrgetüvelistemetsade ja salude karakterlind. Tema pesa on küllaltki raske leida,sest see paikneb lehtpuu või männi võras, maapinnastkuni 16 m kõrgusel. Otsekui võrkkiik ripub see hoolikaltpunutud ja paksuseinalise sügava pesalohuga poolkera servipidi kinnitatulttühjuse kohal. Pesamaterjalina kasutatakse kuivi rohukõrsi,kasetohtu, sammalt, aga ka nööri, takku ja paberiribasid. Kunaisaslinnud on arvulises ülekaalus, siis jälitavad nad kiivaltemaslinde ja peavad ägedaid võitlusi. Moodustunud paar hakkabühiselt pesa ehitama. Isaslind toimetab materjali kohale ja emaslindtegeleb pesa punumisega. Pesas olevad munad on läikivad, hajusatepruunide tähnidega kreemjal taustal. Pesitsustegevuses pole veel kõikselge ja see vajab hoolikat jälgimist loodusehuviliste poolt. 

Sügisel lahkub peoleo meilt augustiteisel poolel. Mitteseltsiva linnuna rändab ta kas üksi võipaariti.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri