Roohabekas

 

Roohabekas

Roohabekas on üks võrdlemisi vähe tuntud linnuke. Ta on väike lind pehme, koheva ja tiheda sulestikuga. Roohabeka saba on astmeline, tiib ümardunud ja võrdlemisi lühike, nokk on kooniline. Jalad on tugevate küünistega.

Roohabekat kohati Eestis esmakordselt 1978. aastal Iklas ja Kablis. Alates 1986. aastast on roohabekas siin oma levilat laiendanud.

Roohabekas on üldiselt paigalind, kes võib vahel sooritada ka hulgurändeid. Roohabekas elutseb jõgede kaldapõõsastikes ja soostuvate veekogude roostikes või kaislates. Keeruka ehitusega pesa ehitab see linnuke pilliroo- või kaislatihnikusse mätta või mahamurdunud kuivade taimevarte peale. Pessa munetakse tavaliselt 6...10 muna. Mune haub emalind.

Roohabeka pojad on pesahoidjad ja lahkuvad pesast umbes kahenädalastena. Roohabekad toituvad mitmesugustest selgrootutest, peamiselt putukatest ja ämblikest, väga harva seemnetest. Seega on roohabekas olulisel kohal mitmesuguste taim- ja röövtoiduliste putukate hävitajatena.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri