Mustpea-põõsalind

You need Plug-In support

Mustpea-pöösalinnu laul

 

Mustpea-põõsalind

Mustpea-põõsalind on väga liikuv, tegutseb ta tavaliselt põõsastes, vahel ka puu otsas või rohurindes. Toitub putukatest, keda otsib puuvõrades ning põõsastes. Suve teisel poolel sööb ka marju, neelates neid tervelt. Kuna marjade seemned ei seedu, siis levitab ta oma väljaheidetega mitmeid puu- ja põõsaliike. Huvitav on asja juures veel see, et mürgised marjad ei kahjustavat teda üldse.

Mustpea-põõsalinnu laul on teiste põõsalindude lauluga võrreldes kõige meeldivam. See algab võrdlemisi vaikse sädinaga, paisub kiiresti tõtlevaks vilehäälseks helidereaks ja lõpeb hämmastavalt valjude ning kõlavate flöödihelidega, mis oma puhtuselt ja jõult on ületamatud. Mõnikord põimib ta oma laulusse ka teiste lindude viisijuppe, nagu ööbiku laksutamist, peoleo vilet, laulurästa kõlavaid huikeid ja musträsta nukraid vilistusi. Puuris olevat ta harukordadel õppinud hääldama koguni lühikesi inimkeelseid fraase.

Esimestena saabuvad mai keskel isaslinnud, kes alustavad mõned päevad peale saabumist mängupesade ehitamist, mis jäetakse pooleli. Emaslind valib neist ühe ja see ehitatakse ühiselt valmis. Mängu ajal keerleb isaslind oksal ja teeb kummardusi, turritab selja- ja peasulgi, tõstab saba, piiksub tasa ning laulab vaevu kuuldavalt. Mustpea-põõsalinnu pesa on tugev ja tihe. Rohukõrtest ja raokestest ehitatud pesas leidub sageli ka taimevilla ja pesalohus jõhve. Pesa võib mõnikord rippuda oksakeste vahel nagu võrkkiik. Pesas olevad munad on väga sarnased aed-põõsalinnu munadele. Sarnased on just munadel olevad laigud, kuid põhivärvus varieerub mustpea-põõsalinnu munadel helepruunikast punakani.

Pojad on esimestel elupäevadel väga õrnad ja külmakartlikud, seepärast soojendab ema neid peaaegu terve ööpäeva. Kui pojad pesast kahenädalastena lahkuvad, on nad veel lennuvõimetud ja vanalinnud toidavad neid veel kümmekond päeva. Mustpea-põõsalind lahkub meilt augusti lõpul.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri