Väike-põõsalind

You need Plug-In support

Väike-põõsalinnu hääl

 

Väike-põõsalind

Väike-põõsalind on üks meie pisemaid linde. Vilkalt tegutseb ta lehestikus, ilmub viivuks nähtavale, et jälle kohe kaduda. Vaatamata varjatud eluviisile ei ole lind just eriti arg.

Väikese-põõsalinnu tunneb ära tema klõbistava laulu järgi. Kuna laulu esimest tasasemat osa ei ole kaugele kuulda, siis kostubki metsas jalutajale ainult laulu lõgistav lõpuosa, mis kõlab umbes kui "kleklikleklikekli...". Laulev isalind liigub tavaliselt oma pesitsusterritooriumil ringi, tõustes mõnikord põõsastikust ka nähtavamale oksale või isegi tarale ja telefonitraadile.

Kevadel saabub väike-põõsalind teistest põõsalindudest varem, juba aprilli lõpupäevil. Nädal või kaks peale saabumist alustab isaslind pesa ehitamist, jätab selle aga viimistlemata. Kui emaslinnu tulek mingil põhjusel viibib, võib ta selliseid pesi ehitada mitu, kulutades igaühele neist 4 päeva. Selle toimingu juures kuuleme temalt ainult lõgistavat laulu ja alles emaslinnu saabumisel hakkab ta seda täiendama tasase vilesädinaga. Emaslinnu saabumisel jätab isaslind pesaehituse pooleli ja hakkab emaslindu tema ees lenneldes pessa meelitama. Sellist manöövrit võib isaslind ka korrata. Enne emaslinnu pessa jõudmist surub ta enese sügavale pesalohku, nii et ainult püstine saba üle pesa ääre ulatub. Selles asendis jätkab ta laulu ja teeb väga kiireid väristavaid liigutusi.

Pesa ehitatakse tavaliselt madalale põõsasse. See on hõre ehitis peentest, kohevalt kokku asetatud oksakestest. Pesa põhi on nii hõre, et munad sellest läbi paistavad. Tavaliselt on pesa peidetud tihedate okste põimikusse, nii et teda on raske leida ja tülikas ligi pääseda. Väike-põõsalinnu munad on väga väikesed ja iseloomuliku halli ja helepruuni laigustuse tõttu valkjal taustal kergesti ära tuntavad. Poegi hooldavad mõlemad vanalinnud.

Väike-põõsalinnu põhitoiduks on putukad. Suve teisel poolel tarvitab ta meeleldi ka marju, levitades nende seedimata seemnetega mitmeid puu- ja põõsaliike. Väike-põõsalind on rändlind, kes lahkub meilt septembri algul, et kevade saabudes meid oma "klõbistamisega" jälle rõõmustama tulla.

 

Loe täiendavat infot!
1. Eesti lindude süstemaatiline nimestik

2. Otsi liiginime järgi:

3. Siinkäsitletavate lindude liiginimekiri