Koger
Koger on kõrge ja külgedelt lamenenud
kehaga kala, kelle pikkus on keskmiselt 10...25 cm ja kehamass
50...400 g. Kogre värvus võib olla väga mitmekesine: selg on
tume, hallikas- või pruunikasroheline, küljed rohekaskuldsed.
Koger paistab silma oma mudalembese
eluviisi poolest. Ta on seisvate või nõrgalt läbivoolava veega
taimestikurikaste järvede elanik. Eestis eristatakse kahte
tüüpi kokresid: järvekogred ja mudakogred. Viimased asustavad
eriti väikseid ja mudaseid lompe. Lisaks iseloomustab kokre veel
äärmiselt visa hing: nimelt võib ta talvel ellu jääda isegi
siis, kui veekogu põhjani läbi külmub. Sel juhul võib koger
pugeda kuni 70 cm sügavusele mutta. Pärast karmi talve, kui
veekogu on olnud pikalt jääs, võib koger sageli jääda antud
veekogu ainsaks kalaliigiks. Selline vastupidavus ilmneb ka
suvel, kui järved ja lombid kipuvad ära kuivama.
Kogred toituvad mudas elutsevatest
organismidest - enamasti surusääsklaste vastsetest, aga ka
lihtsalt taimsest kõdust ja mudast. Koger koeb juunist augustini
veekogu taimestikurikastes osades. Et ta on väga soojalembene
kala, siis peab ka veetemperatuur kudemise alguseks olema
vähemalt 16...18 °C. Kudemine toimub rühmiti ning on kärarikas
ja silmapaistev tegevus. Tavaliselt on emased sügavamal, isased
aga karglevad ja hüplevad ülevalpool. Koetud ja viljastatud
mari areneb veetaimedele kleepunult. Sõltuvalt
veetemperatuurist, koorub 6 mm pikkune vastne 4...6 päeva
pärast. Koger saab suguküpseks 3...4 aasta vanuselt ning
pikaealise kalana võib ta eluiga ulatuda 20...30 aastani.
Kogred on hinnatud püügikala maitsva liha
tõttu. Ka kokrede mudamaitse, mis on mudas veedetud aastate
tagajärg, on hõlpsalt kõrvaldatav, hoides kalu enne söömist
mõnda aega puhtas vees. Koger kasvab aeglaselt, ja seetõttu
teda kalakasvatuslikult eriti ei hinnata. Looduses on ta
väikeste umbjärvede kalamajandamisel asendamatu. Looduskaitse alla ei kuulu.