Räim
Räim on olnud peamine kala eestlaste
toidulaual juba sajandeid. Ta on suhteliselt väike,
hõbedaläikeline kala tume-sinakasrohelise seljaga, kes asustab
Läänemere keskosa ning Botnia ja Soome lahte. Räim on
avaveelise eluviisiga ning võib laskuda meres enam kui saja
meetri sügavusele. Juhuslikult võib ta eksida ka magevette.
Räim elab vilkalt liikuvates parvedes, mis võtavad
toiduotsinguil või kudemise ajal ette küllalt ulatuslikke
rändeid.
Keskmine räim on umbes 15 cm pikkune, kuid
esineb ka hiiglasi, kelle pikkus ulatub kuni 30 cm-ni. Neid
nimetatakse hiidräimedeks. Hiidräimed kujunevad välja nendest
räimedest, kel õnnestub noorpõlves hakata neelama teiste
kalade vastseid ja maime. See tingibki kiire kasvu võrreldes
teiste räimedega, kes jäävad elu lõpuni truuks selgrootutest
toitumisele. Huvitav on see, et talvel ei toitu räimed üldse -
nad veedavad talve tihedates väheliikuvates parvedes kuni saja
meetri sügavusel põhja lähedal. Intensiivse toitumise ajal
varakevadest hilissügiseni toimuvad aga igaõhtused ränded
ülemisse veekihti, kus öö mööda saadetakse, hommikul
laskutakse seevastu sügavamatesse veekihtidesse tagasi. Sellise
liikumise põhjustab see, et räimed ei talu eredat
päikesevalgust, samal ajal on aga ülemine veekiht soojem ja
hapnikurikkam ning seal on rohkem toitu.
Kui kudemisaeg kätte jõuab (tavaliselt
aprillist juulini), siis suunduvad räimeparved rannikualadele.
Koelmud paiknevad 4...12 m sügavusel ning neis on tähtis
veetaimestiku olemasolu - nimelt arenevad räime marjaterad
pruun- ja punavetikatele kleepunult. Räimemaimud toituvad
selgrootute, peamiselt aerjalaliste vastsetest. Meres on räimel
ohtralt vaenlasi: ta on toiduks paljudele röövkaladele,
hüljestele ja kajakatele. Peale selle on hulk kalu, kes toituvad
räime marjast.
Räim on üks tähtsamaid püügikalu kogu
Läänemeres, teda tarvitatakse toiduks värskelt, suitsutatult
ja konserveeritult. Vaenlaste ohtruse ja suure väljapüügi
tõttu tekkiva kahju kompenseerib räim suure järglaste arvuga. Ei kuulu looduskaitse alla.